PACHOVÁ STOPA

PACHOVÁ STOPA

Pachová stopa

Genre: Document

Length: 78 minút (01:18)

Premiere: 6. February 2025

Country of origin: Czech Republic, Slovakia

Accessibility: Suitable for 15-year-olds and over

Director: Zuzana Piussi • Camera: Zuzana Piussi • Sound: Jan Richtr • Haircut: Sebastian Kučkovský • Music: Lucia Piussi • Producer: Vít Janeček

Program


Chýbajú vám dôkazy, ale napriek tomu chcete zažiariť v štatistikách úspešne uzavretých prípadov? Existuje nepriestrelné riešenie: pes.

Film Zuzany Piussi nadväzuje na režisérkinu investigatívnu tvorbu, ktorá sa zaoberá problematickou konštrukciou reality a slepými uličkami v stredoeurópskej justícii.Predstava, že existuje nestranná metóda, ktorá generuje „pravdu“ na úrovni faktov a dôkazov, môže pôsobiť upokojujúco. Práca s pachovou stopou – neviditeľným súborom stôp prítomnosti človeka na určitom mieste, ktorý dokáže rozpoznať len „nestranný“ pes – na prvý pohľad túto nádej prináša. Táto metóda využíva nespochybniteľnú citlivosť a schopnosť psov rozlišovať určité látky v stopovom množstve, čo má v mnohých prípadoch svoju relevanciu. Problém však nastáva vo chvíli, keď česká justícia a policajný aparát nekriticky začlenili túto metódu do praxe výkonu spravodlivosti po roku 1989 a povýšili ju na úroveň kľúčového dôkazu. Inými slovami, ak je pachová stopa podozrivého označená ako pozitívna, stačí to na odsúdenie – bez ďalších dôkazov alebo dokonca napriek iným dôkazom. Film sleduje príbehy justičných omylov alebo ľudí, ktorí si odpykávajú dlhé tresty a usilujú o obnovu svojho procesu. Prečo neexistujú prípady opätovného otvorenia pochybných rozsudkov, aj keď o metóde pachovej stopy oprávnene pochybujú vedecké kapacity? Ako je možné, že Česká republika je globálnym premiantom v počte vyriešených vrážd a ďaleko predstihuje aj vyspelé západné krajiny?

Stay informed about our latest news

Sign in into our newsletter and we will send you news directly to e-mail.
This website use cookies to provide personalised content for you, enhanced security, statistics about visitors and better feedback to us. By clicking and navigating through the website you agree this website use cookies. Find more information about using cookies by our website here.